Španielsko požaduje rekapitalizáciu bánk z ESM

05.06.2012 Celý región

Madrid 4. júna (TASR) - Španielsky premiér Mariano Rajoy požaduje, aby európske stabilizačné fondy priamo rekapitalizovali španielske banky. Túto myšlienku podporuje aj Európska komisia (EK), ale Nemecko ju stále odmieta.

Zdroj oboznámený so záležitosťou povedal pre agentúru Reuters, že Madrid spolupracuje s európskymi inštitúciami a spoločne hľadajú spôsob, ako refinancovať banky za použitia stabilizačných fondov bez toho, aby španielska vláda dostala pomoc od Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF) vo forme záchranného programu.

"V súčasnosti sú najnaliehavejším problémom banky a vedú sa rokovania o priamom refinancovaní bánk bez intervencie. Je to mechanizmus pre všetky európske banky, nielen španielske," uviedol zdroj.

Úročenie španielskych štátnych dlhopisov v posledných týždňoch rástlo, predovšetkým pre obavy, či vláda dokáže získať dostatok peňazí, aby podporila domáce banky, ktoré potrebujú kapitál z dôvodu spľasnutia realitnej bubliny.

Podľa platných pravidiel môže dostať Španielsko finančnú pomoc z Európskeho fondu finančnej stability (EFSF). To by však bolo spojené s tvrdými podmienkami a prísnym medzinárodným dohľadom ich plnenia, čo Rajoy odmieta. Nový Európsky mechanizmus pre stabilitu (European Stability Mechanism, ESM), ktorý vznikne v júli, bude môcť požičiavať bankám, ale o pomoc stále budú musieť požiadať vlády.

Španielsko dúfa, že o pláne pomoci bankám sa bude hovoriť na summite lídrov EÚ, ktorý sa bude konať 28. a 29. júna. Komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn dnes uviedol, že Brusel uvažuje o priamej rekapitalizácii bánk z prostriedkov ESM, aby sa zlomilo "puto medzi vládami a bankami". To však nie je možné v rámci terajšej zmluvy o ESM. "Toto v tejto chvíli nie je súčasťou zmluvy o ESM, ale je pre nás dôležité uvažovať o tejto alternatíve priamej rekapitalizácie bánk," uviedol Rehn.

Proti zmene zmluvy je však Nemecko, ktoré je najväčším prispievateľom do stabilizačných fondov.

Informovala o tom agentúra Reuters.
 

Vyberte región